
Du trenger ikke gå på mange yogatimer eller se mange online veiledninger for å vite at pust er en viktig del av yogapraksis.
Men hvorfor minner yogainstruktører deg på å puste og inn og puster ut så mye?
Jeg vil forsøke å forklare viktigheten av pustebevissthet og hvordan du bør puste når du utfører asanas(stillingene)
Yogisk pust er grunnleggende for praktisering av yoga fordi det vil hjelpe konsentrasjonen og forbedre teknikkene for hver holdning. Dermed vil pust og oppmerksomhet være nøklene til en god yogastilling.
Pusteøvelser forbedrer kardiorespirasjonssystemet betydelig i hvile. Når et dypt utpust utføres, kommer mer oksygen til lungene våre og distribueres deretter til alle kroppens organer.
Hvorfor er pusteforbindelse så viktig i yoga?
Å koble til pusten din under yoga har som nevt mange fordeler for kropp og sinn.
Fysisk kan det forbedre holdningen din og redusere leddkompresjonen.
Mentalt kan det roe sinnet og øke fokuset ditt.
Dette er fordi når vi fokuserer på pusten, skifter vi fra hjernestammen til hjernebarken, som spiller en avgjørende rolle for oppmerksomhet, persepsjon og bevissthet.
Pusteforbindelse hjelper oss også å opprettholde balansen vår, og det er derfor yogalærere oppfordrer deg til å fokusere på å puste mens du holder en balanserende holdninger
Hvordan Yogisk pust øker selvbevisstheten:
Jo mer du fokuserer på pusten din, jo mer selvbevissthet bygger du.
Yoga viser oss hvordan pusten vår indikerer hvordan kroppen vår føles hvert øyeblikk.
For eksempel er pusten vår sakte og jevn når kroppen er avslappet under en strekk eller i avspenning. Men når det er smerte eller ekstrem spenning, blir pusten raskere, noe som signaliserer at vi strekker oss for mye og trenger å slippe litt ut av posituren. En endring i sinnet vårt kan også endre pustefrekvensen vår. For eksempel kan en urovekkende eller engstelig tanke forårsake en plutselig og umiddelbar forskjell i pustemønsteret vårt, noe som gjør det kortere og mer begrenset. På samme måte vil positive tanker, som å tenke på noen vi elsker, naturlig nok utløse en langsommere pustefrekvens.
Fordelene med pustebevissthet på stress
Pusteforbindelse har også positive effekter på vår emosjonelle og energiske kropp. For eksempel kan sakte, dype åndedrag hjelpe deg å komme deg ut av en stressende eller engstelig tilstand og dyrke en følelse av ro og letthet. Dette er fordi bevisst pust forbedrer bevegelsen av prana (livskraften) i hele kroppen vår, og bryter opp følelsesmessige blokkeringer og stagnasjon.
Derfor, hvis du er oppslukt av følelsesmessig stress, vil en yogapraksis med pustebevissthet hjelpe deg å se ting klarere. I hovedsak gir det hele systemet en PAUSE fra stressfaktorene du opplevde i løpet av dagen. Dette forklarer hvorfor så mange kommer inn i en yogatime og og er stresset og slitne, men kommer ut rolige avspendte, ballanserte og føler seg fornyet og revitalisert.

Hvordan bør du puste under yogapraksis
For det første, i motsetning til de fleste treningsøvelser og sporter, bør du i yoga puste gjennom nesen i stedet for munnen. Deretter bør du sørge for at du bruker hele lungekapasiteten.
Så når du inhalerer, trekk pusten inn nesen dypt ned i magen, og fyll brystkassen og helt opp til kragebenet. Deretter, mens du puster ut, send pusten hele veien ut . Denne lange, dype pustestilen øker oksygeninntaket, og reduserer sannsynligheten for å føle seg trøtt eller «anpusten» under treningen.
Sammen med å opprettholde den tredelte pusten beskrevet ovenfor, bør du sikte på å koble pusten til stilling.
Nøkkelen her er å la pusten styre bevegelsen, ikke omvendt.
Flytt til tempoet i pusten, juster hastigheten på bevegelsen etter behov. For eksempel, hvis pusten begynner å bli raskere eller hakkete, er dette et tegn på at du beveger deg for fort og trenger å bremse.
Vær også oppmerksom på at det er greit å ta en pause i Child’s Pose/ Barnets stilling når du mister forbindelsen til pusten eller pusten blir vanskeligere.
Du bør aldri føle deg andpusten under yogapraksis, så hvis du merker at dette skjer, stopp og ta en pause. Når du tar en pause for å regulere pusten, ta noen dype rensende åndedrag ved å inhalere gjennom nesen og puste ut gjennom munnen. Selv om du generelt bør puste gjennom nesen i yoga, hvis du begynner å føle deg utslitt, kan noen få åpne munnpuster hjelpe karbondioksidet til å forlate systemet ditt raskere. Gjør dette noen ganger, og gå deretter tilbake til din vanlige yogiske pust.
Pranayama – Yogiske pusteteknikker
Bortsett fra pustestilen beskrevet ovenfor, kan andre yogiske pusteteknikker være nyttige å implementere under ulike deler av treningen. Disse pusteteknikkene er kjent som pranayamas, et sanskritord som betyr «å få kontroll over livskraft/pust.» Hver pranayama har en unik fordel; noen er energigivende og bygger indre varme for å hjelpe deg med å komme deg gjennom utfordrende asanas/ stillinger, mens andre er mer beroligende og fungerer som et meditasjonsverktøy på slutten av øvelsen.
En hyppig brukt pranayama er Ujjayi-pusten.
Ujjayi er et diafragmatisk pust hvor du puster inn og puster ut gjennom nesen. Men i motsetning til vanlig pust, trekker du litt sammen halsen mens du puster ut, og skaper en lyd som havet.
Denne pustestilen hjelper deg med å opprettholde rytmen når du flyter mellom stillingene mens du bygger opp energi for å forhindre tretthetsfølelse. Det kan også hjelpe å fjerne giftstoffer ut av kroppen.
Mange av oss puster feil.., men med fokus og trening er fordelene mange, og det å mulighet til å gjenkjenne feil pust også i det dalige og fikse den, som resulterer i at en kan forbedre pusteområdet og bruke full lungekapasitet. Dette vil i sin tur øke og balansere energinivået ditt mens du gir næring til hver celle i kroppen din med rikt oksygen.
I mine Yoga klasser fokuserer jeg mye på pust, forskjellige pusteteknikker og tilstedeværesle.
Etter selv å ha fått kjennskap, og dykket dupt inn i «PUSTEUNIVERSET», både forstår og opplever jeg hvilken stor helsegevinst som ligget akkurat her..
.. og PAUSEN man unner seg, friminuttet, distansesere seg fra hverdagens forpliktetelser og andre trivialiteter
Det er nettopp her MAGIEN oppstår.. Tro meg, dette har jeg testet ut!!

Lende siden det er del på bloggen, da FB og Insta har vært prioritert en periode..
Tar tilbake denne plattformen da det gir med mestring og livskraft å dele mitt engasjement